Загреб жмури на нестале Србе - www.zlocininadsrbima.com

19. фебруар 2015.


Загреб жмури на нестале Србе


Новоизабрана хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић, у свом инаугуралном говору, истакла је да ће у односима са Србијом посебно место имати статус несталих у последњем рату.
 
Српски премијер Александар Вучић, након инаугурације и састанка са хрватском председницом, на питање хрватских новинара изјавио је да проблем несталих у рату у Хрватској треба сагледати објективно и једнако се посветити откривању судбине и несталих Хрвата и Срба нагласивши: “Ми желимо да се тај проблем реши, али морате разумети, а о томе нико не жели говорити, несталих особа није мање ни с друге стране.”
 
До сада су нестали били ексклузива хрватских званичника, па се добијао утисак да међу несталима и нема Срба или, ако их има, да је до расветљавања њихових судбина Србима много мање стало него Хрватима.
 
 
 
Колико је несталих на подручју Хрватске?
 
На српској страни је, према “Веритасовим” подацима од 15. фебруара 2015. године, у рату и пораћу деведесетих прошлог века на територији Хрватске и бивше РСК укупно погинуло и нестало 7.180 особа, од чега их је 5.279 (73%) сахрањено (породице потврдиле идентификацију, преузеле и сахраниле посмртне остатке) док их се 1.901 (27%) још води у категорији несталих.
 
Међу несталима је 515 (27%) жена и 1.331 (69%) цивил, док их је 39 процената старије од 60 година и 7 процената непознате доби, а и то су по правилу они најстарији. Највише их је нестало у првој (36%) и у последњој (54%) ратној години. С обзиром на протек времена од престанка ратних дејстава, мала је вероватноћа да је неко са списка несталих међу живима, тако да се и нестали већ одавно сматрају погинулима.
 
 
 
Списак несталих није коначан
 
Погинули и нестали су углавном српске националности, док је један мањи број других националности, али су живели или ратовали са Србима у РСК. Нажалост, овај “Веритасов списак погинулих и несталих није коначан. Тренутно се у поступку верификације налази још неколико стотина особа за које постоји велика вероватноћа да су такође погинули и нестали у ратном периоду на подручју РХ и РСК.
 
На крају излагања доказа пред Међународним судом правде, у марту прошле године, у прилог тужби Хрватске против Србије због геноцида, њена заступница Весна Црнић Гротић, затражила је да суд Србији наложи да пружи информације о 865 особа које се још воде као нестале.
 
Колико је мени познато, Србија је Хрватској дала све расположиве податке о несталима на територији Србије и Хрватске. Могуће је да у Србији има појединаца који знају за неке масовне и појединачне гробнице на подручју бивше РСК, који из страха због могућих последица ћуте о томе. Углавном проговоре када већ буду откривени и тек тада су спремни да дају информацију или на лицу места покажу неку скривену гробницу. Последњи такав случај се десио пре две године када је један Србин открио масовну гробницу у селу Сотин у Источној Славонији, а заузврат пред српским правосуђем добио статус “оптужени сарадник” што му гарантује мању казну.
 
 
 
 
Намерно се отежу ексхумације
 
С друге стране, Хрватска унедоглед отеже и са ексхумацијама познатих локација групних и вртних гробница. Термин “групна гробница” означава локацију у којој су покопани лешеви које су покупиле службене државне институције приликом асанације терена коју прати одређена документација (протоколи) о жртви, док термин “вртни гроб” означава локацију где су жртву покопали рођаци, мештани или случајни пролазници, у правилу уз њену кућу, без знања надлежних државних органа и без икакве попратне документације.
 
“Веритас” располаже поузданим подацима за још око 380 регистрованих гробних места у којима се налазе неидентификовани посмртни остаци смртно страдалих Срба на подручју Хрватске у рату деведесетих, од којих је нешто мање од половине из категорије групних гробница, који и скоро двадесет година по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумације.
 
У задњих четрнаест година из заједничких, масовних и појединачних гробница на подручју Хрватске и бивше РСК ексхумирано је укупно 1.314 посмртних остатака српских жртава, од чега их је до сада 898 идентификовано, док их 416 још чека на идентификацију. Ми у “Веритасу” сматрамо да би и идентификација ексхумираних посмртних остатака могла ићи много брже, али нажалост и то углавном зависи од спремности хрватске стране.
 
Разговор хрватске новоизабране председнице и српског премијера је и први корак у реализацији препоруке из недавно објављене пресуде МСП по узајамним тужбама Хрватске и Србије о геноциду упућене обема државама да убрзају решавање судбина несталих и са једне и са друге стране.
 
 
 
 
Саво Штрбац,
ДИЦ “Веритас”
18.2.2015.


РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Карловац - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1962  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

У Сава Центру приказан документарнии филм "Истина"

Барања: Одласци са картама у једном правцу

Србима у Хрватској системска подршка потребнија од вербалне

Колиндине победничке изјаве, случајне или не

Случај Радић: Пет година у затвору, деценију у немилости

Усташка иницијатива широм Хрватске

У Окучанима одржан помен жртвама Бљеска
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Годишњица од минирања воза код Глине када су погинули Срби цивили
Објављено: 21. jul 2020.     Има 408 прегледа и 0 гласова.

Годишњица покоља у Цапрагу код Сиска 22.08.1991
Објављено: 25. avgust 2020.     Има 716 прегледа и 5 гласова.

Чији се злочинци шетају Вуковаром
Објављено: 2. novembar 2018.     Има 963 прегледа и 1 гласова.

Испaдe Србин нajвeћи убицa Крajишникa
Објављено: 30. novembar 2014.     Има 1264 прегледа и 5 гласова.

Списак вуковарских жртава
Објављено: 19. novembar 2019.     Има 1325 прегледа и 25 гласова.

Skip Navigation Links