Фудбалски камп националних мањина у Вуковару без представника Срба - www.zlocininadsrbima.com

3. септембар 2015.


Фудбалски камп националних мањина у Вуковару без представника Срба


У Вуковару је у периоду од 29. до 31 јула 2015. одржан Трећи камп деце националних мањина. Реч је тродневном фудбалском кампу који организује Удружење светске организације Рома за борбу против дискриминације, расизма и сиромаштва уз подршку Хрватског фудбалског савеза и града Вуковара.

Било је ово спортско дешавање са идејом да се истакне равноправност, једнакост и толеранција без националне и било које друге дискриминације. На овом кампу одржаном на стадиону фудбалског клуба „Вуковар 1991“ према речима организатора учествовало је преко стотину деце из целе Вуковарско–сремске жупаније, која су поред тренинга похађала и едукативни програм. Он је захваљујући недавној појави свастике на стадиону у Загребу у највећој мери био окренут тој тематици.

- Овај камп пролази кроз све жупаније у Хрватској. Желимо хрватској деци кроз радионице послати поруку да те расистичке, навијачке пароле које се шаљу, ти симболи за које деца никада нису чула нити их видела нису добри. Научити их како са једним респектом навијати, а не вређати некога. Едукација и наш мото та заједничка порука је усме-рена против нетрпељивости, говора мржње и надамо се да ће деца на овом кампу то схватити, рекао је председник Удружења светске организације Рома за борбу против дискриминације, расизма и сиромаштва,  Тоти Дедић.

 

 

ДОБАР МОТО, НЕСХВАТЉИВА РЕАЛИЗАЦИЈА

           Овај је камп одржан је под слоганом „Уједињени лоптом против насиља, расизма, дискриминације и сиромаштва”, оно што се може рећи ово је добар и хвале вредан мото. Несхватљива је једино реализација овог кампа јер очигледан је био изостанак представника најбројније националне мањине у Хрватској, Срба. Зашто је тако питали смо заменицу градоначелника Вуковара, Марију Будимир.

- Не знам разлог томе, морали би питати организатора. Међу именима и презименима деце могло би се препознати да је било и Срба. Ми децу не делимо на националне мањине него је важно суделовати и бавити се спортом, а све ово остало апсолутно у кампу није било важно, одговорила нам је Будимир.

            Трећи камп деце националних мањина који децу не дели по националним мањинама и на којем се да препознати и по које српско име, без клубова у којима та деца тренирају, тако би могло да се схвати оно што је организовано у Вуковару. Следили смо препоруку заменице градоначелника Пенаве те за разлог изостанка српске нацио-налне мањине питали председника удружења које је било организатор кампа.

- Ми смо имали контакт са Синђелићем и Вутексом, који си нам рекли да су деца на годишњем одмору. Чим је један Србин био као да је било 20 милиона. Било је овде десетак Срба православне вероисповести из Вуковара, јер ми не желимо децу одвајати као што се, чуо сам, одвајају овде у вртићима и школама, ми смо овде дошли послати једну поруку да смо уједињени, објашњава Тоти.

 

 

ПОЗВАНИ ДАН ПРЕ ОДРЖАВАЊА КАМПА

Како је одговор да су деца на годишњем одмору потпуно несхватљив када у обзир узмемо да школа фудбала у ФК “Вутекс- слога“ редовно ради и у летњем периоду проверили смо шта је спорно и зашто се овај клуб није осећао добродошлим на овом кампу у свом граду.

- Један човек из Загреба ме позвао дан пре почетка кампа са питањем да ли клуб Вутекс жели да учествује у томе. Сматра да тај камп није требао да се организује на стадиону Вуковара него да на стадиону једне од националних мањина. Био сам на отварању кампа и оно што сам видео стварно је срамота, само троје деце српске националности је било тамо. Ако ми квалитетом као играчи нисмо добродошли за редовне кампове па нисмо ни за кампове националних мањина. Ми смо у Вуковару скоро већински народ и желимо да нас поштују и сматрају једнакима, а овај камп је организационо веома лоше направљен, могли су бар да нас позову десетак дана раније, рекао је водитељ школе фудбала Вутекс, Зоран Чугаљ.

 

 

УЖАСНИ УСЛОВИ РАДА

            Са нашим саговорником разговарали смо за време тренинга и оно што смо одмах уочили су веома лош терен и остали услови рада.

- Ово је срамота за град да један овакав клуб који има највише деце у целом граду нема адекватан терен. Водовод нам је укинуо све, док је ФК Вуковар поставио хидранте за залевање, да свој трен могу да залевају кад год хоће и колико год хоће. Само је питање дана и тренутка када ће неко дете да искрене ногу и повреди се. Одговор од града зашто је овако никада нисмо добили, оглушују се на сваку нашу молбу, прича Чугаљ. 

Вутекс-слога је градски клуб који ради, опстаје и постиже резултате и у тешким условима. У клубу је регистровано 120 деце и са њима се ради сваки дан и у преподневним и поподневним часовима. На терену не постоје ни рефлектори које поседују готово сви клубови у селима по Хрватској. Услови у осталим објектима као што су свлачионице такође нису задовољавајући, али како кажу у Вутексу то им није толико битно колико сам терен на којем тренирају и играју фудбал. И поред свега резултати не изостају, јако добре постижу управо млађе селкције, тако су се прошле године пионири и кадети пласирали међу 16 најбољих екипа у Хрватској.

            Организација и одржавање 3. кампа деце националних мањина, испоставило се открива праву слику атмосфере у граду Вуковару која се прелива на све сфере друштвеног деловања па и на спорт.

 

 

Јадранка Јаћимовић-Иван
Извор бр. 123.
19.8.2015.РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Логор Лора - Рокнић - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Рибарска колиба - Бојан Весовић - Карловац - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец - Бјеловар - Иван Кораде - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Славонска Пожега - Дан устанка - Осијек  - Афера Шпегељ - Задар - Откос - Оркан - Максимир

Удбина - Слободан Зуровац - Книн је пао у Београду - Јесење Кише - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дамир Крстичевић - Миљенко Филиповић - Борово Село - Књигоцид - Добросав Парага -

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1766  пута
Број гласова: 5


Tags:
VUKOVAR
HRVATSKI ZLOCINI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Оптужница против 3 припадника ХВО за злочине над Србима у Ливну

Помен браниоцима западних граница Републике Српске

Ухапшени припадници ХВО Јашаревић и Велагић због злочина у Ливну 1992. године

Четврт века од изгона Срба из Машићке Шаговине код Новске

Интервју са Бранком Јуришићем: Нова хрватска влада нам не улива поврење

Хрватска параноја: Срби са 20 милиона куна донација се наоружавају

Отићи или остати: Свако има свој мотив
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Борово: У препуној сали публика уживала у звуку хармонике
Објављено: 7. novembar 2015.     Има 1482 прегледа и 0 гласова.

Тења: Некад велико село, данас животари
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1520 прегледа и 15 гласова.

Академија у Вуковару: Светосавље као пут кроз тешка времена
Објављено: 9. februar 2016.     Има 1636 прегледа и 10 гласова.

Свети Сава, традиција српског школства
Објављено: 11. februar 2016.     Има 1688 прегледа и 5 гласова.

Споразум обележава једино општина Eрдут
Објављено: 12. novembar 2015.     Има 1689 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links