Почело суђење Србима из Трпиње на Жупанијском суду у Осијеку - www.zlocininadsrbima.com

30. октобар 2014.


Почело суђење Србима из Трпиње на Жупанијском суду у Осијеку


У уторак, 21. октобра, почело је суђење десеторици Трпињаца који су окривљени за ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника 1991. године у Трпињи и Борову насељу. Суђење које се води на Жупанијском суду у Осијеку, почело је читањем оптужнице у којој се између осталог наводи да су оптужени криви за смрт 24 особе хрватске националности

За наведена казнена дела оптужени су Стево Пантић, Милисав Атанацковић, Миленко Пантић, Зоран Гајанин, Симо Стевић, Јерко Мичић, Ђоко Стајић, Зоран Ранковић, Жељко Вуковић и Мирослав Ковачевић. Сви они, осим Јерка Мичића, ухапшени су у јулу прошле године, док је Мичић ухапшен у фебруару ове године.


 

БИЋЕ ОСАМДЕСЕТ СВЕДОКА

На првој главној расправи оптужени су изјавили да се не сматрају кривим за наведена казнена дела. Заменик жупанијског државног адвоката Мирослав Краљевић изјавио је да ће на главној расправи бити саслушано преко 80 сведока. Такође, одбрана првооптуженог Стеве Пантића и још двојице оптужених најавила је да ће своје уводне говоре одржати након извођења доказа тужилаштва, а остали адвокати оптужаних навели су како ће током суђења доказати да њихови клијенти нису криви за наведена дела.

Акција хапшења против групе Трпињаца извршена је 11. јула 2013. године у јутарњим и преподневним сатима када је полиција блокирала цело село и извршила претрес десетак кућа те привела 12 људи, неке од њих чак и на њивама где су обављали редовне сезонске послове. У међувремену тројица приведених пуштени су кући, а осталима је истражни судија Жупанијског суда у Осијеку тада првобитно одредио притвор у трајању од месец дана.

Два дана након хапшења портпарол Жупанијског суда у Осијеку Мирослав Рожац изјавио је да се на кривичној пријави налази 15 особа, од којих су тројица тада били у бекству, а да су они одговорни за убиство најмање 70 људи. Међутим, на суђењу које је почело више од годину дана након хапшења, оптужени се терете за смрт 24 особе.

Потребно је напоменути да су оптужени Трпињци ухапшени неколико дана након што је Министарство правосуђа Републике Хрватске предало списак Министарству правде Републике Србије на којем се налазе имена 1557 лица осумњичених за ратне злочине, а на којем се не налазе имена ухапшених Трпињаца. Такође, истрага за оптужене Трпињце отворена је још 2000. године.


 

РЕАКЦИЈЕ НАКОН ХАПШЕЊА

Дан након хапшења одржан је састанак начелника општина из састава Заједничког већа општина на којем је изражено незадовољство због новог хапшења Срба, а у саопштењу изданом након састанка речено је "да се легитимно изабрани представници српске заједнице слажу да починиоци ратних злочина треба да одговарају за учињено, али због свега што се дешава не могу да се отму утиску да израз `ратни злочин не застарева` служи као чаробна формула за даљи прогон Срба у Хрватској."

Реаговало је тада и Министарство спољних послова Србије, а тадашњи министар Иван Мркић окарактерисао је хапшење Срба у Трпињи као "бруталан чин који може да се схвати као покушај хрватских власти да спрече повратак Срба". Тим поводом реаговала је и Коалиција удружења избеглица која је у свом саопштењу истакла да је "недопустиво да се 18 година после завршетка рата Срби у Хрватској третирају као злочинци и колективни кривци за све што се десило од 1991. до 1995. године".

Пресуда оптуженим Трпињцима требала би бити изречена крајем ове године.Срђан Секулић
Извор бр. 103.
29.10.2014.

 РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1843  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Олуја ми је одувала детињство, нису се бројали дани већ изгубљени животи

Списак вуковарских жртава

Олујне године

Пресахле нам сузе за убијеним синовима

Срби у Хрватској: Фрагменти о злочину, пљачки и етничком чишћењу

Удари на Србе у Хрватској нису инциденти, већ деонице столетног пројекта истребљења

Случај Радић: Пет година у затвору, деценију у немилости
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1259 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1445 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1452 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1477 прегледа и 0 гласова.

Биографије Срба које треба памтити
Објављено: 11. mart 2016.     Има 1492 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links