Додатно замрачивање мрака - www.zlocininadsrbima.com

15. октобар 2015.


Додатно замрачивање мрака


Црно... Асоцира на тмину, на мрак, дубину, на зло, на смрт, на гроб. Црне су ноћи, црна је самоћа, црна је несрећа, црн је губитак, црн је и бескрајни свемир. Црн је рат, црне су авети, црни су јахачи апокалипсе, црна је магија, црне су болести, црн је страх, црне су несреће....

            Упркос, а можда и захваљујући баш та-квим асоцијацијама на црно ових дана један човек и једна политичка странка одлучили су да у црно обуку тридесетак младића. Да на њихова млада, здрава тела навуку црне војне панталоне и црне војне кошуље, а њихове главе украсе црним војним береткама. Пензионисани официри учили су их стројевом кораку којим су у црним војничким чизмама газили по светлом паркету спортске дворане једне од осјечких средњих школа.

            Уместо пушака у рукама су држали заставе са заштитним знаком политичке странке у чије име су их тако обукли. Све је надгледао њен шеф који је пре нешто више од шест месеци изашао из затвора у ком је био не зато што је нешто украо, не због преступа у саобраћају или малверзација у привреди, него због злочина почињених у рату. Човек кога оптужују да је био господар живота и смрти у ратном Осијеку, да су његови потчињени заробљене цивиле терали да пију акумулаторску киселину и да су под окриљем ноћи многе од тих несрећника Дравом послали Богу на истину након што су им испалили метак у главу, са осмехом на уснама је задовољно пратио њихов војни перформанс.

            Младићи су, кажу, сами изразили жељу да се тако организују. Све је то невино и окренуто спорту, а боље је да се млади баве спортом, него да се дрогирају и опијају.

Тај човек и та странка нису први, а вероватно ни последњи који су имали страначке гарде. Имали су их и Хитлер, и Мусолини, и Павелић, а данас их имају и фанатични, брутални и немилосрдни борци Исламске државе.

            Страначке војске, црнокошуљаши, црне легије осниване су само са једном намером, да уносе страх, неспокој и да у временима кризе послуже као оружје за преузимање власти, а када се власти домогну да на њој одрже своје господаре. Иако је њихова појава карактеристична за државе у којима влада нестабилност и помањкање људских слобода и демократије све чешће их се може видети и у државама које припадају кругу тзв. демократски уређених друштава.

            У последњем рату на нашим просторима страначке војске имале су све зараћене стране и свима су црне униформе биле заштитни знак. Обављали су прљаве послове за своје наредбодавце, а у недостатку непријатеља терорисали су властити народ, злостављали мирне грађане, све у име домовине, отаџбине, државе.

 

            Свим странкама које их имају заједничко је то што славе младост, здравље, снагу, плодност, чистоћу крви којој припадају. Пријемчљиве су, слаткоречиве и много обећавају чиме, у ствари, испод овчијег кожуха крију своје вучије очњаке.

            Чињеница је да у Европи јача десни екстремизам, нетрпељивост према мањи-нама, људима друге боје коже и другачијих политичких опредељења. Фашизам расте од Балтика до Пиринеја, од Скандинавије до Балкана. Све је очигледнији, не скрива се. Виђамо га на стадионима, у концертним дворанама, на улици. Преплавио је интернет, али и класичне медије, а његови симболи „украшавају“ градске фасаде. Иако је изворни фашизам готово свуда забрањен, он сада поприма нове, умивене облике и на њега се данас гледа са великом дозом толеранције.

            Данашња Хрватска је парламентарна демократска држава, са јасним уставом и законима, али је још увек прилично нестабилна и идеолошки подељена. Политички живот затрован је идеолошким расправама, поделама на црвене и црне, на леве и на десне док су економско-привредне теме на маргини. У медијима рат је још увек веома доминантна тема, а готово да нема про-славе на којима војна униформа није омиљени одевни предмет. У униформама се слави и протествује, живи и сахрањује.

 

            Политички програми препуни су флоскула, парола о јединству, слози, заједништву. То је оно што распирује страсти, што се најлакше увлачи под кожу и у мозак, што се памти.

Људи који причају о нечем другом једноставно нису занимљиви. Наука, култура, образовање, економија овде не пију воду. Овде се тражи лупање шаком по столу, вођа, параде, запаљиви говори. Свест је остала заробљена у прошлости, у националном егоизму, у страху од отворености према различитостима.

            Парадирање у црним кошуљама и разметање патриотизмом заузима место идеји да се држава води на мудар и промишљен начин. Међутим, то оплаштавање црним не служи само томе да се утера страх него се њиме лако скреће пажња јавности са онога што вође и странке не умеју да раде, са безидејних, бесадржајних и испразних страначких програма. На крају о њима нико и неће причати јер ће медијски коментари бити задржани управо на младићима у црном и патриотско-популистичким паролама.

            Долазе избори па треба оставити утисак снаге и моћи, утисак да владају људима и ситуацијом, да имају следбенике који су толико сигурни у њихово вођство да су спремни и животом да их бране. Све оно друго и важније остаће прећутано, непоменуто. Милитаризација, фалангизација и фашизација у ствари су димна завеса, доза потребног мрака, мистике и окултизма која пажњу јавности треба да одвуче на другу страну и створи осећај да се домовини може бити веран само у црној униформи.

 

            Докле год постоје такве странке и програми знаћемо да је држава слаба и да у њој још за дуже време неће бити осмишљен нормалан живот у ком политика и избори нису у фокусу размишљања најширих слојева становништва.

 

 

Славко Бубало
Извор бр. 127.
14.10.2015.


РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Породица Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Породица Рокнић - Породица Олујић - Божићни УставКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1510  пута
Број гласова: 15

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Интервју са Милошем Ковићем: Наша историја је наш ресурс
Објављено: 11. novembar 2016.     Има 1342 прегледа и 0 гласова.

Изнуђене осуде више никога не импресионирају
Објављено: 6. maj 2016.     Има 1367 прегледа и 10 гласова.

Случај Хасанбеговић: Од извесне прошлости до неизвесне будућности
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1373 прегледа и 5 гласова.

Случај Грубори: Ослобођени на поновљеном суђењу
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1377 прегледа и 10 гласова.

Провокација усташким симболима
Објављено: 26. novembar 2015.     Има 1378 прегледа и 0 гласова.

Skip Navigation Links