Поражавајуће је да судија из Србије није гласао за српску тужбу - www.zlocininadsrbima.com

4. фебруар 2015.


Поражавајуће је да судија из Србије није гласао за српску тужбу


 

Директор ДИЦ “Веритас“ Саво Штрбац рекао да је поражавајуће што је српска тужба пред МСП одбијена једногласно.
Он је рекао да је успех долазак српске тужбе пред Међународни суд правде, те да није било жеље да се акција "Олуја" прогласи геноцидном. Истакао је и да ће обе стране у наредном периоду истраживати тачке одлуке коју је донео МСП и тражити делове који им иду наруку за даље спорове.
- Очекивао сам да судије прате утисак јавности, они су људи од крви и меса и није било жеље да се "Олуја" прогласи геноцидном. Застрашујућ ми је начин на који је одбијена тужба Србије, једногласно, а у судском већу је био и судија из Србије. Хрватска је боље прошла, 15:2, за њену тужбу је гласао судија из Хрватске и судија из Тринидада и Тобага. Чињеница да наш (српски) судија није гласао за нашу тужбу ме је тотално поразила - навео је Штрбац. 
 
Међународни Суд Правде је данас одбацио тужбе и хрватске и српске стране.
- Сам наш долазак пред МСП је успех, да не остане само да о догађајима у Хрватској сведочи само хрватска тужба. Ми смо узвратили контратужбом и резултат је нерешен. Ово нам је највећи успех пред међународним судовима, пред Хашким трибуналом Хрвати воде 6:0, а пошто се и даље суди двојици Срба они би могли да поведу и са 8:0. Да не говорим о националним судовима, пред хрватским је осуђено око 45 припадника хрватских оружаних снага за цели рат, наспрам 600 осуђених Срба. У српских судовима је суђено једном Хрвату, а преко 40 Срба је правоснажно осуђено - додао је Штрбац.
 
Он је истакао и да они који су доживели егзодус, како са српске, тако и са хрватске стране, не могу да буду задовољни пресудом Међународног суда правде.
- После овакве одлуке обе стране ће се усресредити на тачке из образложења не би ли нашле нешто што би им ишло на руку. Приметио сам у излагању судије Томке да су они оцењивали записнике са Бријона, где је разматрано протеривање Срба из Крајине. Разматрања долазе до нивоа етничког чишћења, али се ту наводи да они не траже да Срби физички нестану, већ да нестану са тих простора. Они ништа нису учинили да Срби остану ту, али тај случај не досеже до геноцидне намере јер она изискује уништење у физичком смислу, а не протеривање са територија - додао је Штрбац.
 
Штрбац је додао да је успех за српску страну то што је поменуто етничко чишћење, што до сада није био случај.
- Ми ћемо се тога држати у споровима који се тренутно воде. Констатовано је да су се десили злочини у колонама, према заробљеницима и становништву које је остало, а то “Олују“ не чини чистом као што кажу Хрвати - закључио је Штрбац.
 
 
 
 
 
Извор: Банија.рс
4.2.2015.
 
Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1256  пута
Број гласова: 35


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Суд у Хагу одбацио хрватску тужбу и српску противтужбу за геноцид

Пресуда по банкарском налогу

Трибина: Крајишка трагедија у свјетлу међународне правде 28.11.2014
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Чији се злочинци шетају Вуковаром
Објављено: 2. novembar 2018.     Има 829 прегледа и 1 гласова.

Списак вуковарских жртава
Објављено: 19. novembar 2019.     Има 1124 прегледа и 25 гласова.

Испaдe Србин нajвeћи убицa Крajишникa
Објављено: 30. novembar 2014.     Има 1129 прегледа и 5 гласова.

Поврaтaк Бранимира Глaвaшa у хрватски Сaбор, докaз устaштвa
Објављено: 21. april 2017.     Има 1235 прегледа и 0 гласова.

Поражавајуће је да судија из Србије није гласао за српску тужбу
Објављено: 4. februar 2015.     Има 1256 прегледа и 35 гласова.

Skip Navigation Links