Случај Радић: Пет година у затвору, деценију у немилости - www.zlocininadsrbima.com

5. април 2018.


Случај Радић: Пет година у затвору, деценију у немилости


Оптужен да је бранио своју заклету отаџбину, Мирослав Радић (56) недужан је утамничен у Шевенингену 1.622 дана и био ослобођен, али после тих непуних пет година још десет се потуца по српским судовима, са све мање наде да ће му неко бар рећи: извините што сте робијали.Капетан Радић је у јесен 1991. командовао једном четом Прве гардијске моторизоване бригаде савезне војске ЈНА на ратишту у Вуковару и убрзо (1995) постао хашки оптуженик под наводом да је, заједно са пуковником ЈНА Милетом Мркшићем и мајором ЈНА Веселином Шљиванчанином, починио злочине против човечности и кршио законе и обичаје ратовања. На захтев Тужилаштва Међународног кривичног трибунала, 21. априла 2003. у Београду смештен је у притвор Окружног суда, одакле је 17. маја те године предат потери из Хага.

 

 

ОСЛОБАЂАЈУЋА ПРЕСУДА

Претресно веће Међународног Кривичног Суда, којем је председавао Кевин Паркер из Аустралије, као првостепено, септембра 2007. осудило је Мркшића на 20, а Шљиванчанина на пет година затвора, док је Мирослав Радић ослобођен сваке одговорности („Није крив ни по једној тачки оптужнице”, објавио је судија). Хашки тужилац Карла дел Понте није се жалила на ту одлуку иако је претходно на претресу захтевала доживотну робију за капетана 1. класе и Хашко тужилаштво, на тај начин, признало је своју грешку.

Из притвора у Холандији пуштен је 28. септембра 2007. и првим авионом послат у Србију.

 

 

НИКО НИЈЕ КРИВ

Овде је добио невероватно објашњење да нико није крив за његову робију, да је Србија у његовом случају обавила неко онако хапшење са којим нема везе, а он је онда годинама принуђен да зарађује неки динар по грађевинским скелама, носећи бетон око родног Земуна.

Наше правосуђе не признаје да је његов живот претворен у чемер. Први Радићев захтев за накнаду штете одбило је Министарство правде (10. октобра 2008). Затим је судским путем затражио накнаду штете од 50 милиона динара, али је Виши суд у Београду (октобра 2011.) пресудио да је захтев неоснован. Убрзо је (9. априла 2014) Апелациони суд аминовао првостепену пресуду. Напослетку, и Врховни касациони суд Србије одбио је Радићев захтев за ревизију (23.12.2015) наводећи у својој пресуди да су српски органи само спровели „одређене радње по захтеву Међународног трибунала у Хагу”.

 

 

СПРОВЕДЕНА ЈЕ И ИСТРАГА

Радићев пуномоћник, београдски адвокат Светозар Ж. Павловић, поднео је Уставном суду Србије жалбу пре 22 месеца, наводећи да „то једноставно није тачно”.

– Никако. Против Мирослава Радића је у Србији, пре изручења, спроведена истрага, пред истражним судијом и ванпретресним већем Окружног суда у Београду, где су предузимане истражне радње, као што су лишавање слободе, одређивање притвора, саслушање окривљеног, предаја окривљеног МКТ-у, одлучивање ванпретресног већа по жалби на решење истражног судије…

Укратко: за нешто што јесте наши судови рекли су да није па то онда образложили надугачко неком неодрживом причом да је то, наводно, било, ето, само неко мало услужно хапшење за потребе трибунала.

 

 

НАШИ ЈУНАЦИ ПРЕЗРЕНИ

Адвокат Павловић напомиње:
– Ускоро ће две године како нема никаквог одговора ни од Уставног суда. Уопште нисам сигуран да ли ће икад решити ову жалбу, јер после сваке моје тужбе или жалбе протекле су по две године до прве следеће одлуке.

Али, сигуран сам да су наши ратни јунаци, какав је Мирослав Радић, готово презрени у Србији, док у суседним земљама њихови официри или припадници терористичких организација уживају поштовање, паре, виле и премијерска места.

 

 

Гвозден Оташевић
Политика, 03.04.2018.


РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 4485  пута
Број гласова: 14


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Извештај са парастоса србским жртвама Откоса у Београду 29.10.2016

Усташтво на сцени: Брaнитeљи нaпрaвили хaос нa Марковом тргу у Загребу

РАЗБИЈАЊЕ МИТА: Бијеле траке у Приједору 1992. (проширена верзија)

Епитаф за Олгу Драшко

145 година Српског певачког друштва Јавор у Вуковару

Саво Штрбац: Оптужнице

Заборављени геноцид у Сарајеву
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links