Мира Дунатов - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Источна Славонија

МИРА ДУНАТОВ


Мира Дунатов (1959.) је бивша припадница хрватских паравојних снага у Вуковару (ткз. Због Народне Гарде - ЗНГ), која је раних деведесетих година учествовала у разбијању Југославије и ратовима на тлу исте.

Дунатовка је умјешана у бројне ликвидације Срба цивила у Борову Насељу и четвртима Града Вуковар, током љета и јесени 1991. као припадница VI батаљона у саставу Треће (винковачке) гардијске бригаде "Куне". То се дешава у моменту када су хрватске снаге окупирале Вуковар и започеле прогон и убиства србских цивила, а касније и блокирали касарну ЈНА "Петрова Гора".

За те злочине Мира Дунатов је била оптужена пред Тужилаштвом Војног суда у Београду почетком 1992. године, заједно са осталим вуковарским "бојовницима". Чак и осуђена на 15 годишњу казну затвора.

У југославенским затворимаје провела 9 мјесеци, али је размењена у Неметину 14.08.1992.

Према информацијама са интернета, она данас живи у Хрватској и слободно се креће без икаквих санкција.

ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

Вражија дивизија * Мачва и Подриње * Црна стијена

Стјепан Саркотић * Источна Босна

Бој на Гучеву * Добојски логор * Сарајевски атентат

XIII корпус * Иван Перчевић * Максимилијан Бацсани

Црна Романија * Стјепан Дуић

МЕЂУРАТНО
ДОБА

Велебит устанак * Софијска декларација * Густав Перечец

Андрија Бетлехем * Вуковарска резолуција

Јанка Пуста * Марсејски атентат * Бановина Хрватска

Браћа Домитровић * Борго Вал ди Таро * Јурај Шпилер

НДХ

Грабовац Бански * Острожин * Макс Лубурић * Лорковић

Дивосело * Логор Госпић * Стари Брод * Међеђа * Шид

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо

Вукашин Мандрапа * Љубан Једнак * Мирослав Филиповић

Шушњар * Јастребарско * Пацовски канали * Бог и Хрвати

Логор Даница * Корићка јама * Јасеновац * Гаравице

Црна Легија * Керестинец * Алојзије Степинац * Moшков

Сисак * Динко Шакић * Усташе * Пискавица * Возућа

Стара Градишка * Паланчиште * Садиловац * Анте Павелић

Славко Квартерник * Воћин * Крунослав Драгановић

Иродови синови * Марија Почуча * Magnum CrimenКалати

* Машвина * Бракусова Драга * Платон (Јовановић)

Петар Дабробосански  * Мирко Пук * Џафербег Куленовић

Пребиловци * ВељунДракулић * КрушћицаПркос * Будак

Дамјан Штрбац * Јуре Францетић * Даница Праштало

Виктор Гутић * Драксенић

БРОЗОВО
ДОБА

Голи Оток * Хрватско прољеће * Биоскоп 20. октобар

Тајни досије Тито * Стево Крајачић * Делнице

  Владимир Роловић * Вуковар кроз векове * Крижари

Бугојанска група * Лудвиг Павловић * Отимица авиона

Народни Отпор * Томислав Ребрина * Миљенко Хркач

Звонко Бушић * Гвардијан * Јосип Сенић * Бруно

Револуционарно Братство Звонко Бушић

1990-те

Вуковар * Логор Лора * Рокнић * Госпић * Бљесак * Олуја

Медачки џеп * ГрубориОркан * Паулин Двор * Откос

Миљевачки плато * Бојан ВесовићПакрачка пољана

Радосављевић * Рибарска колиба * Карловац * Плитвице

Масленица * Породица Зец * Воћин * Бјеловар * Кораде

Добросав Парага * Корански мостВировитица * Шпегељ

Караџићево * Славонска Пожега * Дан устанкаЗадар

Божићни Устав * МаксимирТомислав Мерчеп * Сплит

* Јанко Бобетко * Олујић * Анте Готовина

Слободан Зуровац * Јесење Кише * Керестинец * Осијек

Вариводе * Дамир Крстичевић * Миљенко Филиповић * Книн

Јосип Манолић * Фрањо Туђман * Бранимир Главаш

  Сарваш * СисакГојко Шушак * Удбина * Стјепан Месић

Рахим Адеми * Звонимир Черевенко * Владо Миланковић

Благо Задро * Борово Село *  Иван Векић

 

БИОГРАФИЈА

Мира Дунатов, од оца Стјепана и мајке Кате (р. Видовић), рођена је 13. децебра 1959. године у западносремском селу Нијемци, општина Винковци. Средином августа месеца 1991. године приступила је Збору Народне Гарде - хрватским паравојним снагама, у Борову Насељу. Ту започиње њена злочиначка одисеја ликвидације српских цивила...

Познато је да се удала и носи презиме Врдољак. Има троје дјеце. Заправо, родила је кћер 1981. и сина 1984. године. Након рата је родила још једно дијете.

 

ЗЛОЧИНАЧКА ОДИСЕЈА

Почетком 1990. године у Југославији је дошло до промјене друштвено-политичког система, пошто је уведен вишепартијски систем након четири и по деценије комунистичке диктатуре. У СР Хрватској власт осваја Фрањо Туђман и партија Хрватска Демократска Заједница. Они су јасно истакли да желе независност Хрватске од СФРЈ и етнички и вјерски чисту државу, што значи без Срба који су били аутохтони и конститутиван народ.


УЗП: Лијевица, Црква и Десница

Клима у друштву је радикално промјењена тако што су медији почели са јавним оживљавањем авети клеро-фашистичке Независне Државе Хрватске. Сем тога и све републичке установе су "прочишћене" од Срба: полиција, тужилаштво, комуналне службе...итд. Мноштво Хрвата је приступиоло ХДЗ и почела је шпијунажа комшија србске националности, као и пријетње које су довеле до тихог егзодуса Срба из урбаних насеља јер су се бојали за своју сигурност.

Влада СР Хрватске је преко Аустрије, Мађарске и Јадранског мора од октобра 1990. почела илегално увоз пјешадијског наоружања које је подјељено члановима ХДЗ, ХОС и другим екстремистичким организацијама. Ово је све приказано на ТВ у "Афери Шпегељ" 27. јануара 1991. године, као и морбидни планови обрачуна са ЈНА и Србима.

Мира Дунатов је током љета 1991. већ била присутна у Вуковару односно проводила вријеме са хрватским паравојницима. У њој се јавила жеља да приступи ткз. Збору Народне Гарде и они су је примили. Тако је постала припадник 4. батаљона из Треће гардијске бригаде "Куне", чије је сједише било у Винковцима.

Није пролазила никакве посебне обуке, осим обичне једнодневне у којој су јој саборци показали руковање АК-47 (калашњиковом). Уствари у почетку ратних дешавања Мира је била радила у санитету. Међутим, посље неколико недеља у болничким просторијама она се прихвата оружја и креће на прве линије, гдје је сем превијања рањеника и пуцала током борби.

Крајем октобра 1991. и Мира бива лакше рањена, па је одлучила након седам дана да се врати. Одлази у Борово Насеље и тамо је била до ослобођења града. За то вријеме Мира је била по боровским улицама скупа са групом Зденка Штефанчића и вршила ликвидације Срба цивила. Било у њиховим кућама или су их извлачили из логора 'Борово Комерца'.

Убиства и ратни злочини

 • Бошко Грбић, српски цивил из Борова Насеља, противзаконито ухапшен од припадника ЗНГ у склоништу зграде БЗ, 18. септембра 1991. и одведен у канцеларију Зденка Штефанчића. Ту је Грбић мучен и потом одведен у двориште дечијег вртића, где је ликвидиран из ватреног оружја од новинарке хрватске телевизије, Вишње Каменски.
   
 • Предраг Ћирић, српски цивил из Борова Насеља, отац двоје малолетне деце, који је противзаконито ухапшен у својој породичној кући под лажном оптужбом да припадницима ЈНА одаје положаје ЗНГ, преко радио станице.
  1. новембра 1991. Мира Дунатов је заједно са Штефанчић Зденком, Мирком Филковићем, Грујићем и др. одвели поменутог Ћирића у канцеларију Филковића где су га испитивали, а потом у подрум пицерије "Абазија" на Трпињској цести у Борову Насељу. Док је Ћирић трпео сурову психофизичку тортуру, Мира Дунатов је певала песму "Вечерас је наша фешта"...

   
 • Тома Јаковљевић, српски цивил из Борова Насеља, инвалид без стопала, противзаконито ухапшен од припадника ЗНГ и одведен у канцеларију Зденка Штефанчића. Морао је да потпише изјаву о како "поседује оружје", иако је имао уредну дозволу за то још пре рата. Јаковљевић је био затворен неколико дана, а потом  одеведен у двориште дечијег вртића, где су ликвидирани из ватреног оружја, од Мире Дунатов.
   
 • Милорад Зорић и Милан Везмар, српски цивили из Борова Насеља, противзаконито ухапшени од припадника ЗНГ међу којима је била и Мира Дунатов, 5. новембра 1991. око 02:00 часа, у склоништу зграде БЗ, а потом одведени подрум зграде солитера С10/2... Тамо су под командом Зденка Штефанчића их добро претукли. После свега су Зорић и Везмар одведени у двориште дечијег вртића, где су ликвидирани из ватреног оружја.
   
 • Љубомир Болић, српски цивил из Борова Насеља, противзаконито ухапшен од припадника ЗНГ у склоништу зграде С12/1 где је живео, а затим су Болића одвели у свој штаб, у зграду С10/2, где су га мучили и претили убиством. Потом су га одвели напоље где је ликвидиран из ватреног оружја. Болић је највероватније ликвидиран јер је био сведок бројних убистава вуковарских Срба.
   
 • Урош Недучић, Константин Лукић и Јово Марков, српски цивили из Борова Насеља, који су били смештени у склоништу фабрике "Борово" у делу Нова обућара. Иза поноћи 18. новембра 1991. Недучић, Лукић и Марков су били ухапшени противзаконито и одведени у просторије ЗНГ у солитеру С10/2. Наређено им је да легну на под, а затим су били претучени. Пред зору су одведени у двориште дечијег вртића, где су ликвидирани из ватреног оружја.

Ово нису сви ратни злочини у које је умешана Мира Дунатов, већ само они који су доступни јавности. Права архива о Мири Дунатов постоји у некадашњем Војном тужилаштву ЈНА, а данас Специјални суд за ратне злочине у Београду.

 

СУЂЕЊА И ПРЕСУДЕ

Увече 18. новембра 1991. дошло је до предаје већег дијела ЗНГ у Вуковару, чиме је град ослобођен у наредним данима од стране Југославенске Народне Армије. Мањи дио је успио да се током ноћи извуче и побјегне у Винковце. Мноштво хрватских паравојника је похапшено од војне полиције ЈНА и спроведено у КПД Сремска Митровица.

Мира Дунатов је била у 'Борово Комерцу' пресвучена у цивилно одјело. Тако је са групом Хрвата цивила отишла у Нови Сад, гдје је скривала своје учешће у злочинима. Међутим, једна жена је официрима ЈНА показала Миру и рекла да је она била дио ЗНГ.

Против Мире је подигнута оптужница због илегалног дизања побуне и рушења устваног поретка, злочина против човјечности и др. На суђењу у Београду пред Војним судом је неколицина свједока из вуковарско-боровског обруча потврдила њено учешће у убиствима Срба цивила.

Судско вијеће Војног суда је Миру Дунатов у мају 1992. правоснажно осудило на 15 година затвора, иако је тражена доживотна робија за њу јер је свјесно убијала ненаоружане људе.


Размјена у Неметину

Свеукпно је провела 9.5 мјесеци у затворима на тлу СР Југославије. Размјењена је у Неметину код Осијека 14. августа 1992. скупа са осталим бојовницима који су имали правоснажне пресуде за учињена злодјела. Ову акцију је повео Милан Панић, премијер СР Југославије, по принципу "Сви за све", с тим што је хрватска страна испоручила србске цивиле из Западне Славоније, а за узврат су добили окореле злочинце који су у Хрватској стављени на пиједастал мученика и постали су национални идоли.

Мира Дунатов се по повратку пријављује поново у Војску РХ и наставља даље.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НА ШИРЕМ ПОДРУЧЈУ ВУКОВАРА 1991.

ЗЛОДЈЕЛА

Убијање цивилаКараџићево * Николе Демоње

Дискриминација радника * Козарачка улица

Борово Село * Вуковар * Крива Бара

ЖРТВЕ

Јован ЈаковљевићРадован СтојшићЉубан Вучинић

Младен Мркић * Владо Скелеџија * Мирослав Радић

Стеван Инић * Даринка Грујић * Ана Лукић * Жељко Паић

Милица Врачарић * Миленко Ђуричић * Зоран Филиповић

Бранко Мирјанић * Илија Лозанчић * Мирко Појатић

Предраг Ћирић * Сучевић * Малецки Стево * Љубо Болић

Милан Везмар * Бошко Грбић * Славко Миодраг

Свето Недељковић * Недељко Жунић * Марко Толић

ЗЛОЧИНЦИ

 Марко Бабић * Миле Дедаковић * Зоран Шипош

Мартин Сабљић * Никола Ћибарић * Јуре Марушић

Мира Дунатов * Анте Врањковић * Ивица Мажар

Винко Леко * Владо Лулић * Дамир Сарађен * Стипо Поле

Мате Мандић * Дражен Гажо *  Рагуж* Томо Јосић

Благо Задро * Тихомир Пурда * Бартол Домазет

Мађаревић * Томислав Мерчеп * Дарко Михаљевић

Зденко Штефанчић * Филковић * Колак * Пргомет

204. бригада * Турбо вод * Хосовци * Чолак * Плавшић

Шандор * Гнездо * Фрањо Водопија * Бранко Борковић

ЛОГОРИ

 Дрвопромет * Нова обућара * Борово комерц * Аеродром

Вртић Пчелица * Зграда полиције * Јеврејско гробље

Пицерија Абазија * Елцов дворац * Русинска црква * Лужац

Војни одсек * Општински подруми * Нова школа

ПУБЛИКАЦ.

 Прећутане ствариВутекс брендАутошовинизам

 Непризнавање злочина * Једнострана прошлост

Славонски јастребТранскрипти * Вуковар кроз векове

НАКОН РАТА

Она је у Војсци Републике Хрватске остала све до 1995. када је пензионисана.

Посље рата она је често посјећивала домољубне скупове и била дио ветеранске популације који су пред државним органима тражили "своја права".

Није познато да ли је написала неку књигу, као своју исповјест.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * РачакДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Да ли је Операција Гладио заиста престала или како је Запад проклето грамзив

Ехо из загребачке дворане Лисински још одјекује

Бранимиру Глaвaшу укинутa прeсудa зa злочинe нaд Србимa од Врховног суда Хрватске

Лондонски уговор 1915. и манипулација пред Србима

Случај Тења: Ослобођен оптужби Жарко Чубрило

Судити или не судити (2)

Оцените нам овај чланак:
Tags:
OPSTINA VUKOVAR
ISTOCNA SLAVONIJA
HRVATSKI ZLOCINI
DEVEDESETE GODINE
BOROVO NASELJE
RASPAD SFRJ
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
UBISTVO CIVILA
MUCENJE ZAROBLJENIKA
KOMERC OBUCARA
NOVEMBAR 1991
HAPSENJE TUZILASTVO
204. BRIGADA
NIJEMCI VINKOVCI
GORNJE PODUNAVLJE
JEDINICE ZNG
BRANKO BORKOVIC
BLAGO ZADRO
MARKO BABIC
MIRA DUNATOV
NEMETIN RAZMENA
ZDENKO STEFANCIC
VISNJA KAMENSKI
MIRKO FILKOVIC

Skip Navigation Links