Вуковарска 204. бригада - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Источна Славонија

ВУКОВАРСКА 204. БРИГАДА


Вуковарска 204. бригада је била јединица ткз. Збора Народне Гарде (хрватске паравојске) почетком деведесетих година 20. стољећа када су на бившем југославенском просотору вођени крвави грађански ратови.

Ова бригада је постојала неколико мјесеци од септембра 1991. до јануара 1992. када је распуштена, односно њени припадници су ушли у састав Пете гардијске бригаде "Соколови" у Винковицима.

Кроз ову јединицу је прошло око 3.600 бојовника, од чега је 920 погинуло током оружаних сукоба, а исто толико је и рањено. Први заповједник је био Миле Дедаковић звани Јастреб, док је његов замјеник био Бранко Борковић који је касније постао главнокомадујући.

Сама бригада је имала осам својих батаљона који су дјеловали на подручју града Вуковара, Борова Насеља, Илока... и околних села која су имала хрватску већину. Они су имали жестоке сукобе са ЈНА и србском територијалном одбраном у јесен 1991. године, када су поражени, а преживјели су похапшени, те одведени у СР Србију, гдје је добар дио њихових чланова процесуиран пред војним судом у Београду. Мањи дио се пробио тајно према Викновцима и Ђакову.

У периоду од септембра до новембра 1991. године на подручју западног дијела Горњег Подунавља бојовници 204. бригаде су вршили према србском цивилном становништву: незаконита хапшења, силовања, пљачке, рушење и паљење имовине, убиства, мучења, киднаповања, оснивање концентрационих логора... и сл.

Сви који су били осуђени за кривична дјела: ратна злодјела, злочине против човјечности и кршење Женевских конвенција о рату били су размјењени у Неметину 1992. године и тако угледали слободу. Хрватске власти их нису санкционисале, већ су их одликовале.

Посљедњих година у хрватској јавности им се придаје велика пажња при чему се жмури на њихову геноцидну мисију у вуковарском обручу.

ХРВАТСКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ВЕЛИКИ
РАТ

Вражија дивизија * Мачва и Подриње * Црна стијена * Источна Босна

Бој на Гучеву * Добојски логор * Сарајевски атентат * Стјепан Саркотић

XIII корпус * Иван Перчевић * Максимилијан Бацсани * Стјепан Дуић

Црна Романија

МЕЂУРАТНО
ДОБА

Велебитски устанак * Софијска декларација * Вуковарска резолуција

Јанка Пуста * Марсејски атентат * Бановина Хрватска * Густав Перечец

Андрија Бетлехем * Браћа Домитровић * Борго Вал ди Таро * Јурај Шпилер

НДХ

Грабовац Бански * Острожин * Макс Лубурић * Лорковић * Дивосело

Глинска црква * Гудовац * Ливањско поље * Бегово Брдо * Логор Госпић

Вукашин Мандрапа * Љубан Једнак * Стари Брод * Мирослав Филиповић

Сисак * Шушњар * Јастребарско * Пацовски канали * Бог и Хрвати * Шид

Логор Даница * Корићка јама * Јасеновац * Међеђа * Гаравице * Усташе

Црна Легија * Керестинец * Алојзије Степинац * Moшков * Динко Шакић

Стара Градишка * Паланчиште * Садиловац * Анте Павелић * Пискавица

Славко Квартерник * Јуре Францетић * Воћин * Крунослав Драгановић

Иродови синови * Марија Почуча * Magnum Crimen * Даница Праштало

Калати * Машвина * Возућа * Бракусова Драга * Платон (Јовановић)

Дамјан Штрбац * Петар Дабробосански * Мирко Пук * Џафербег Куленовић

Пребиловци * ВељунДракулић * КрушћицаПркос * Будак * Драксенић

Виктор Гутић *

БРОЗОВО
ДОБА

Голи Оток * Хрватско прољеће * Биоскоп 20. октобар * Стево Крајачић

Тајни досије Тито * Владимир Роловић * Вуковар кроз векове * Крижари

Бугојанска група * Лудвиг Павловић * Звонко Бушић * Отимица авиона

Народни Отпор * Томислав Ребрина * Делнице * Миљенко Хркач

Звонко Бушић * Гвардијан * Јосип Сенић * Бруно Бушић

Револуционарно Братство *

1990-те

Вуковар * Логор Лора * Рокнић * Госпић * Бљесак * Олуја * ГрубориОркан

Медачки џеп * Миљевачки плато * Бојан ВесовићПакрачка пољана

Радосављевић * Рибарска колиба * Карловац * Плитвице * Паулин Двор

Масленица * Породица Зец * Воћин * Бјеловар * Кораде * Олујић

Добросав Парага * ОткосКорански мост * Анте Готовина * Шпегељ

Вировитица * Караџићево * Славонска Пожега * Дан устанка

Божићни Устав * МаксимирТомислав МерчепЗадар * Јанко Бобетко

Слободан Зуровац * Јесење Кише * Керестинец * Благо Задро

Вариводе * Дамир Крстичевић * Миљенко Филиповић * Борово Село

 Иван ВекићЈосип Манолић * Фрањо Туђман * Бранимир Главаш * Сплит

  Сарваш * СисакГојко Шушак * Удбина * Стјепан Месић * КнинОсијек

Рахим Адеми * Звонимир Черевенко * Книн * Владо Миланковић

 

ОСНИВАЊЕ

У прољеће 1990. године у социјалистичкој Југославији је уведен вишепартијски систем, након пола вијека. На власт у СР Хрватској долазе Фрањо Туђман и Хрватска Демократска Заједница. Они су јавно говорили своје планове: независност од СФРЈ и етнички и вјерски чиста држава, што је значило без Срба, који су били аутохтони и конститутивни народ.

У октобру те године Влада СР Хрватске илегално преко Мађарске, Аустрије и Јадранског мора уводи велику количину пјешадијског наоружања које је подјељено члановима ХДЗ, ХОС и осталим екстремистичким организацијама. Јавност је за ово сазнала преко Афере Шпегељ, при чему је ово Србе уплашило, док се већина Хрвата радовала јер су схватили да је остварење Тисућљетног сна близу.


Лијевица, црква и десница

На локалним изборима у вуковарској општини је ХДЗ доживио убједљив пораз добивши 26% гласова. Међутим, Томислав Мерчеп предсједник вуковарског огранка ХДЗ насилно преузима власт пошто се партија Савез Комуниста распао. Наредне 1991. године у фебруару, у селу Богдановци постројено је око 2.000 Хрвата и њима су дато им је оружје: калашњикови и ручне бомбе.

Почетком маја 1991. хрватске снаге су покушале изненадни напад на Србе у Борову Селу, али је то одбрана под вођством Вукашина Шошкоћанина успјешно одбила, па су се србска села забарикадирала, да им се не понове ове агресије.

У љето 1991. на вуковарској општини је било десетине самосталних одреда разних приватних група које су слушале наређења Томислава Мерчепа. Они су држали град у вишемјесечном обручу и малтретирали искључиво грађане србске националности. Било је ту педесетак убистава цивила, пљачкане су им куће, хиљаде Срба је напустило своје домове усљед страха за личну сигурност одлазећи у СР Босну и Херцеговину или СР Србију.


Ивица Арбанас Липи са Благом Задром

Хрватски паравојници и полиција су блокирали касарну ЈНА у насељу "Петрова Гора", гдје је деценијама био смјештен инжењерски 265. батаљон у саставу Осјечког корпуса ЈНА. Нису дозвољавали доставу хране, искључена им је струја, телефон, вода... Пуштали су гласну музику усмјерену ка спаваоницама за војнике. Отварана је пушчана ватра како би се војници и официри предали. Такође, одношење и довожење поште је престало да функционише.

Томислав Мерчеп је 13. септембра 1991. преко ткз. Кукурузног пута напустио Вуковар и отишао у Загреб гдје је добио мјесто замјеника министра унутрашњих послова Ивана Векића. Тамо је добио команду над специјалном полицијском јединицом МУП-а СР Хрватске "Јесење Кише". Послат је у Госпић да помогне Мирку Норцу око етничког чишћења града на Новчици.

 

ЗЛОЧИНАЧКА ОДИСЕЈА

Сви хрватски наоруажни одреди на вуковарском и илочком подручју су 25. септембра 1991. уједињени у једну већу војну формацију 204. бригаду ткз. Збора Народне Гарде, који је у Загребу основан четири мјесеца раније. Приликом оснивања 204. бригада је имала преко 1.800 особа под оружјем.

На чело 204. бригаде је постављен Миле Дедаковић, дезертер који је погазио заклетву дату у ЈНА, којује напустио у чину потпуковника. Он је командовао својом јединицом из Винковаца. Његов замјеник је био Бранко Борковић, такође дезертер из ЈНА, који је послат у Вуковар да формира "одбрану".

Кроз вуковарску бригаду прошло је укупно око 3.600 бојовника, од чега је 920 погинуло на свимм ратиштима, а само у борбама за Вуковар око 600 мртвих.


Бранко Борковић

Припадници 204. бригаде су још од првих ватрених окршаја у којима су се сукобљавали са Југославенском Народном Армијом и србском Територијалном одбраном имали губитака. Ово је производило код њих бијес и жељу за осветом, па су се у немоћи светили над ненаоружаним нехватским цивилима који су се скривали у подрумима својих кућа.

Прије оружаних дејстава убијени су: Стеван Инић (пензионер), Симо Поњевић (полицајац), Јован Јаковљевић (трговац), Слободан Вучковић (шофер), Љубан Вучинић (возач), Младен Мркић (инжењер ВУПИК-а), Жељко Паић (конобар), Саво Дамјановић, Михаило Нађ, Славко Миодраг, Владо Скелеџића, Бранко Мирјанић...итд.


Група Зорана Шипоша - септембар 1991.

Вршили су етничка чишћења на појединим приградским дијеловима као што су: Буџак, Крива Бара, Козарачка, Мајевичка и Виноградска улица, улица Николе Демоње... Тада су упадали незаконито у куће и дворишта, станове и помоћне објекте чији су власници Срби. Изводили су власнике и њихове чланове породица да би их малтретирали, жене и дјевојчице силовали, мучили, убијали... Такође су жртве одвођене до обала Дунава гдје су на смрт пребијани и потом бацани у ријеку.

Стотине Срба је извучено из склоништа "Нова обућара" и "Борово комерца", па су одвођени на разне локације гдје су стријељани. Исто тако је било и у Градској болници, када су Србе возили камионом смрти дунавских обала, убијали и бацали. Прије тога су им узимали крв или чак огране, овај "посао" је водила др Весна Босанац.

Само један мали дио који је убијен 1991. у вуковарском обручу је: Милица Врачарић (пензионерка), Стево Малецки, Бранко Сучевић (угоститељ), Даринка Грујић (хуманитарац), Предраг Ћирић (новинар), Ана Лукић (правница), Урош Недучић, породица Павловић (Нада, Зоран и Зорица), породица Чечавац (Мирослав, Слађана, Горан), Љубомир Болић, Вида Јаковљевић...итд.


Вапај са неба: Има ли правде за нас?

Сем тога, супротвно Женевским конвенцијама о рату, локални командири су оснивали и концентрационе логоре на локацијама: Аеродром 'Борово', вртић 'Пчелица', нова основна школа у Борову Насељу, пицерија 'Абазија', Елцов дворац, Русинска црква, катакомбе Јеврејског гробља, зграда Општине, Дом полиције, Војни одсјек... и др.

Свуда су имали бруталне активности и остављали крваве трагове иза себе.

Истакнути чланови

Међу озлоглашеним припадницима 204. бригаде који су окрвавили своје руке до рамена су сљедећи бојовници: Зоран Шипош, Мартин Сабљић, Тихомир Пурда, Томислав и Марјан Јосић, Благо Задро, Зденко Штефанчић, Никола Ћибарић, Марко Бабић...итд.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НА ШИРЕМ ПОДРУЧЈУ ВУКОВАРА 1991.

ЗЛОДЈЕЛА

 Убијање цивилаКараџићево * Николе Демоње * Козарачка улица

Борово Село * Вуковар * Дискриминација радника *

ЖРТВЕ

Јован ЈаковљевићРадован СтојшићЉубан Вучинић * Младен Мркић

Стеван Инић * Даринка Грујић * Ана Лукић * Жељко Паић * Мирослав Радић

Милица Врачарић * Миленко Ђуричић * Зоран Филиповић * Владо Скелеџија

Бранко Мирјанић * Илија Лозанчић * Мирко Појатић * Предраг Ћирић * Сучевић

Милан Везмар * Бошко Грбић * Урош Недучић * Малецки Стево  * Љубо Болић

Светислав Недељковић * Недељко Жунић * Марко Толић * Славко Миодраг

ЗЛОЧИНЦИ

 Марко Бабић * Миле Дедаковић * Зоран Шипош * Никола Ћибарић * Јуре Марушић

Мартин Сабљић * Мира Дунатов * Анте Врањковић * Ивица Мажар * Томо Јосић

Мате Мандић * Дражен Гажо * Винко Леко * Владо Лулић * Дамир Сарађен

Благо Задро * Тихомир Пурда * Бартол Домазет * Мађаревић * Томислав Мерчеп

Зденко Штефанчић * Филковић * Колак * Пргомет * Дарко Михаљевић * Рагуж

204. бригада * Турбо вод * Хосовци * Чолак * Шандор * Гнездо * Фрањо Водопија

Бранко Борковић * Плавшић *

ЛОГОРИ

 Дрвопромет * Нова обућара * Борово комерц * Аеродром * Вртић Пчелица

Пицерија Абазија * Елцов дворац * Русинска црква * Зграда полиције * Лужац

Војни одсек * Општински подруми * Јеврејско гробље * Нова школа

ПУБЛИКАЦ.

 Прећутане ствариВутекс брендАутошовинизам * Вуковар кроз векове

Славонски јастребНепризнавање злочина * Једнострана прошлост

Транскрипти

 

ГАШЕЊЕ

Јединице ЈНА су успјеле средином новембра 1991. да пробију све линије одбране хрватске 204. бригаде, завладало је расуло након што је неколико локалних командира пристало на прекид борби. Тада је мањи дио у групицама успио да се исчупа и под окриљем ноћи пробије се до Винковаца, а међу њима и Бранко Борковић.


Колинда са "академиком" Ћибарићем

Када је потписан договор о предаји, они су похрили у болницу и пресвукли се, већина је имала свјеже ране у руке и ноге. Тада су препознати од локалних Територијалаца и они су одвојени од осталих. Око 180 хрватских паравојника и екстремиста је 20. новембра 1991. одведено на пољопривредно добро "Овчара" гдје су извршена стријељана већине ухапшених (ово је урађено без знања и дозволе официра ЈНА), јер је откривено да су били лажни рањеници.

Добар дио, њих око 300 бојовника је ухапшен од војне полиције ЈНА те су спроведени у АП Војводину (село Стајићево и КПД Сремска Митровица). Ту су вршена исптивања и организовано им је суђење у Београду на војном суду, према Кривичном закону СФРЈ. Шесторица су осуђена на смртну казну због ратних злочина и убиства цивила, док их је педесетак осуђено на временске казне 6 до 20 година робије.


Бојовници: Све нам је опроштено!

У међувремену југославенски премијер Милан Панић је са властима у Загребу направио договор о размјени "Сви за све", што је извршено у Неметину крај Осијека 14. августа 1992. Хрватска страна је испоручила цивиле из Западне Славоније и Билогоре који су заробљени у злочиначким акцијама "Откос" и "Оркан".

Почетком 1992. године Главни штаб Војске Републике Хрватске је укинуо 204. бригаду, а један дио њихових припадника је уврштен у 5. гардијску бригаду "Соколови" из Винковаца. Други дио је пребачен на остала ратишта.

 

ЗАОСТАВШТИНА

Већину припадника 204. бригаде је лично одликовао Фрањо Туђман, хрватски предсједник и врховни командант. Они у међу Хрватима, како у домовини, тако и у дијаспори уживају велики углед и имају статусе националних хероја.

Снимљено је неколико документарних филмова њима у част. 

Након што је извршена реинтеграција Сремско-Барањске области РСК у уставно-правни систем Републике Хрватске 1. јануара 1998. године почиње повратак Хрвата који су отишли крајем 1991. нежелећи суживот са Србима. Нове градске власти су направиле два меморијална центра и неколико споменика у општини Вуковар који подјећају на "великосрбску агресију" из дведесетих година.


Новембарски "мимоход" кроз град

Срби су постали грађани III реда, при чему се њихове жрвтве деценијама игноришу. Иако су породице жртава поднијеле кривичне пријаве, нико од тужилаца није ни размотрио оптужбе, а камоли да је дошло до суђења за злодјела над Србима 1991. године.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар * Игор Бавчар

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат * Прогон Срба

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Ратко Каталина * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар * Книн

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Масленица * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп * Славонска Пожега

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец * Лора

Марино Село * Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко * Кијани

Иван Кораде * Иван Векић * Мирко НорацМиљенко Филиповић

Ђуро БродарацДобросав Парага * Јесење Кише

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * БрезаБравнице

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Алија Изетбеговић * Озрен

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде * Ејуп Ганић

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина * Јама Казани

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор БубањСмолућа

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће ОдбранеЦацо * Фоча

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Љубо Млађеновић

Насер Орић * Глођанско Брдо * Бугојно * Купрес * Сердари * Сефер Х.

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај * Клечка

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон * Иван Булатовић

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко * Кафић Панда

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац * Ликовац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * Рачак

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Само они који су страдали могу да кажу праву истину

Вуковарска стварност: Прави живот је тамо далеко

Багерима незаконито почистили кућу Тодоровића у Воћину

Вуковар 25 година после: Трагедија почела српским жртвама

Јован Радивојевић: Свесни смо да у Вуковару нисмо пожељни

Алекса Пауновић - креатор физиономије ВуковараОцените нам овај чланак:
Tags:
OPSTINA VUKOVAR
BOROVO NASELJE
204. BRIGADA
GORNJE PODUNAVLJE
ISTOCNA SLAVONIJA
JUGOSLAVENSKA ARMIJA
RASPAD SFRJ
TOMISLAV JOSIC
MERCEPOVA GARDA
MILE DEDAKOVIC
BRANKO BORKOVIC
IVICA ARBANAS
NIKOLA CIBARIC
DEVEDESETE GODINE
BLAGO ZADRO
SEPTEMBAR 1991
VESNA BOSANAC
KOZARACKA TRPINSKA
NIKOLE DEMONJE
VINOGRADSKA JADRANSKA
LUZAC BUDZAK
MITNICA PRILJEVO
KRIVA BARA
BOGDANOVCI CELIJE
SINISA GLAVASEVIC

Skip Navigation Links