80 година од убиства краља Алекандра у Марсељу - www.zlocininadsrbima.com

9. октобар 2014.


80 година од убиства краља Алекандра у Марсељу


Пре тачно 80 година у Марсељу је убијен југословенски краљ Александар Први Карађорђевић. Приликом државне посете Француској, у коју је отпутовао да би учврстио одбрамбени савез против нацистичке Немачке, краљ Александар Први убијен је у Марсељу, 9. октобра 1934, заједно са француским министром иностраних послова Лујем Бартуом.
 
 
 
На пут у Француску југословенски владар је кренуо са железничке станице Топчидер возом до Косовске Митровице, а затим аутомобилом преко Цетиња, где је посетио кућу у којој је рођен. Из луке Зеленика разарачем Југословенске краљевске морнарице "Дубровник" испловио је за Француску. 
 
 
 
Величанствен дочек српском краљу
 
У Марсељу му је приређен величанствен дочек. Свечана поворка је нешто иза 16 часова кренула из луке и упутила се према центру, а бурно ју је поздравио велики број грађана Марсеља. Када су краљева кола стигла на трг испред палате Берзе, око 16 часова и 20 минута, један човек је искочио из гомиле, носећи у десној руци букет цвећа, и на француском викнуо: "Живео краљ!" Изненада је скочио с десне стране на папучицу аутомобила, одбацио букет цвећа и из револвера испалио више хитаца у правцу краља. Француски пуковник Пиоле, који је био најближи догађају, с коња је сабљом убицу оборио на земљу. Атентатор је и у паду, са земље, наставио да пуца на све око себе. Затим су два полицајца испалила неколико хитаца у атентатора, који је већ био оборен.
 
Краљ је лежао непомичан на задњем седишту аутомобила, министар Барту је био погођен у десну надлактицу, а генерал Жорж је погођен са више зрна у грудни кош, надлактицу и стомак. Због гужве на улици, аутомобил са рањеним краљем милео је до полицијске станице, где је краљу пружена прва помоћ. Међутим, лекари ништа нису могли да учине, јер су ране биле смртоносне. Неколико минута после 17 часова краљ Александар Први Карађорђевић издахнуо је не долазећи свести. Министар Барту је превезен у операциону салу болнице "Божји дом", где је издахнуо. Тешко рањен генерал Жорж успешно је оперисан.
 
Атентатор Владимир Георгијев Керин, звани Владо Черноземски, погођен с више метака у тело, исечен ударцима сабље и линчован од гневне масе. Пребачен је у канцеларију марсељске службе безбедности, где је и умро.
 
 
Испраћај од Сплита до Опленца
 
Ковчег са телом убијеног југословенског краља је истим бродом којим је отпутовао у Француску, најпре стигао у Сплит, а потом је транспортован специјалним возом, преко Загреба, у Београд. Краљ Александар је сахрањен 18. октобра на Опленцу у задужбини свог оца Петра Првог Карађорђевића.
 
Стотине хиљада људи целим путем одавало је почаст убијеном владару, а у станицама где је воз стајао, интонирана је троделна југословенска химна (Боже правде – Лијепа наша – Напреј заставе славе). Права верзија трагичне судбине краља Александра, који је био стуб јединствене државе Јужних Словена и новог европског поретка на југоистоку Европе, остала је неразјашњена.
 
Mноги историчари и познаваоци тог времена тврде да су иза атентата стајале тајне службе земаља, које су тежиле ревизији Версајског поретка (Италија, Немачка, Мађарска), док су извршиоци били чланови усташке организације, коју је предводио Анте Павелић и чланови пробугарске струје ВМРО-а.
 
 
 
Извор: РТС
9.10.2014.
Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 204  пута
Број гласова: 0


Tags:
MARSEJ
JURE FRANCETIC
KRALJ ALEKSANDAR


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Осамдесета годишњица од Марсејског атентата на српског краља

Осамдесета годишњица од Марсејског атентата на српског краља

У Загребу постављају споменик највећем усташком зликовцу Јури Францетићу

Чудне године Љубомира Петковића и Хинка Драгића

Осамдесета годишњица од Марсејског атентата на српског краља
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links